Rozdělení pyrotechnických výrobků do kategorií dle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/23/ES

Zábavní pyrotechnika je rozdělena do čtyř kategorií a to konkrétně na kategorii 1, 2, 3 a kategorii 4, tzv. profesionální pyrotechniku. Ačkoli jsou minimální věkové hranice dle směrnice 2007/23/ES pro první tři kategorie zábavní pyrotechniky 12, 16 a 18 let, tak v souladu s článkem 7(2) této směrnice, si může každý členský stát tyto hranice zvýšit. V České republice upravuje věkové hranice zákon č. 156/2000 Sb., §14 a to konkrétně:

Kategorie 1: do této kategorie patří pyrotechnika, včetně výrobků určených pro použití uvnitř obytných prostor, která představuje velmi malé nebezpečí a má velmi nízkou úroveň hluku. Je určena pro použití v omezených prostorách. Patří sem například bouchací kuličky, bouchací provázky, rotující čmeláci, práskající granule, malé stroboskopy, ohnivé včelky či motýli. Minimální věková hranice pro nákup zábavní pyrotechniky kategorie 1 je 15 let.

Kategorie 2: do této kategorie náleží pyrotechnika představující malé nebezpečí s nízkou úrovní hluku, určená pro použití v omezených venkovních plochách. Patří sem například kompaktní baterie, římské svíce, fontány, vysokoletné rakety, petardy, dýmovnice, prskavky, konfety apod. Minimální věková hranice pro nákup zábavní pyrotechniky kategorie 2 je 18 let.

Kategorie 3: v této kategorii se nachází výrobky zábavní pyrotechniky představující středně velké nebezpečí a jsou určené pro venkovní použití v otevřeném prostranství s úrovní hluku nepoškozující zdraví člověka. Patří sem velké kompaktní baterie, složené ohňostroje, římské svíce velkých kalibrů, velké petardy či velké fontány apod. Minimální věková hranice pro nákup zábavní pyrotechniky kategorie 3 je 21 let.

Kategorie 4: jedná se o profesionální pyrotechniku představující velké nebezpečí, která je určena pouze pro osoby s odbornou kvalifikací, s úrovní hluku nepoškozující zdraví člověka. Patří se zejména kulové pumy, válcové pumy, římské svíce, kompaktní baterie, ohněpád apod. Technické požadavky na pyrotechnické výrobky kategorie 4 upřesňuje Česká technická norma ČSN EN 16261–1 až 4. Odpalovač ohňostrojů je osoba odborně způsobilá, která prošla speciálním školením.

Comments (0)

No comments at this moment
Produkt byl přidán na wishlist
Product added to compare.