Blíží se konec prodeje pyrotechniky kategorie F3 !!! Co nás čeká od roku 2025?

Blíží se konec prodeje pyrotechniky kategorie F3 ! Co nás čeká od roku 2025?

V posledních letech se otázka prodeje a používání zábavní pyrotechniky stává stále větším tématem veřejné debaty. Pyrotechnika přináší radost a vzrušení, ale vzniká také čím dál větší tlak ze strany ekofanatiků a jiných organizací o ochraně životního prostředí. Z tohoto důvodu se česká legislativa rozhodla přistoupit k dalšímu zpřísnění pravidel. Od roku 2025 již pyrotechniku kategorie F3 nebude možné zakoupit bez osvědčení o odborné způsobilosti.

Co to znamená pro spotřebitele i trh samotný?

Vláda schválila novelu zákona, která přináší několik důležitých změn v oblasti pyrotechniky. Novela zakazuje prodej pyrotechniky mimo kamenné prodejny s výjimkou nejméně nebezpečné kategorie F1, upravuje prodej pyrotechnických výrobků na dálku, posiluje pravomoc obcí na svém území a stanovuje minimální vzdálenosti od určitých objektů, které při odpalování pyrotechnických výrobků musí být dodržené. Novela zákona o pyrotechnice rozšiřuje požadavek odborné způsobilosti, a to tak, že u pyrotechnických výrobků kategorie F4, T2, P2 rozšiřuje výčet činností, u nichž se odborná způsobilost bude vyžadovat, a u kategorie F3 požadavek odborné způsobilosti zcela nově zavádí.

Zásadní změnou bude nově požadavek odborné způsobilosti, pokud jde o pyrotechnické výrobky kategorie F3. Tento požadavek bude platit v případě nákupu a odpalování těchto pyrotechnických výrobků, nebude se však týkat hospodářských subjektů. V případě držitele odborné způsobilosti pro pyrotechnické výrobky kategorie F4 a T2 bude platit, že tento držitel se považuje za odborně způsobilou osobu i pro kategorii F3. Zacházet s pyrotechnickými výrobky kategorie F3, F4, T2 a P2 v zákonem stanoveném rozsahu tedy budou moci pouze osoby, které k tomu jsou odborně způsobilé. Potvrzením odborné způsobilosti bude doklad, který vydává Český báňský úřad. Tímto dokladem se bude muset nakupující u prodejce prokázat.

To znamená, že prodej pyrotechniky kategorie F3 bude nově začátkem roku 2025 pouze pro osoby s osvědčením o odborné způsobilosti. Doposud byla pyrotechnika kategorie F3 volně prodejná všem osobám starším 21 let.

Další změnou bude zákaz prodeje pyrotechniky mimo kamenné prodejny, tedy ve stáncích, na tržištích a přenosných zařízeních, s výjimkou nejméně nebezpečné kategorie F1.

Zde je nutno zmínit, že zákaz prodeje pyrotechniky kategorie vyšší než F1 zejména na Vietnamských tržnicích platí v České republice posledních 30 let, ale doposud si z toho trhovci hlavu moc nedělají. Při kontrole ČOI nebo ČUZZS a zjištění porušení zákona dostanou obvykle směšnou pokutu a prodávají vesele dál   uvidíme jak tomu bude od začátku roku 2025.

Kromě toho, pokud budou mít orgány dozoru podezření na nejzávažnější přestupky, například pokud dojde k prodeji pyrotechnických výrobků v místech, kde bude jejich prodej zakázán, mohou před prošetřením pyrotechnické výrobky prodejcům dočasně zajistit.

Co je pyrotechnika kategorie F3?

Pyrotechnika kategorie F3 zahrnuje pyrotechniku, která je určena pro venkovní použití a nese střední riziko nebezpečí. Patří sem: velké kompaktní baterie, složené ohňostroje, velké petardy, římské svíce velkých kalibrů, velké fontány apod., které jsou oblíbené především při větších oslavách a společenských akcích.

Proč dochází ke změně?

Hlavním důvodem je dlouhodobý tlak ze strany organizací ochrany přírody, životního prostředí až po fanatické jedince, kteří jsou přesvědčení, že pyrotechnika je nevětší zlo na naší planetě.

Co znamená osvědčení o odborné způsobilosti?

Osvědčení o odborné způsobilosti je doklad, který potvrzuje, že jeho držitel má dostatečné znalosti a zkušenosti s manipulací a používáním pyrotechniky. Tento doklad se již dnes vyžaduje pro nákup a používání pyrotechniky vyšších kategorií, jako je F4, která je určena pouze pro profesionální použití.

Od roku 2025 se však tento požadavek rozšíří i na pyrotechniku kategorie F3. Získání osvědčení bude vyžadovat absolvování kurzu a úspěšné složení zkoušky, kde budou zájemci prokazovat své znalosti o bezpečném používání pyrotechniky.

Jak se změna dotkne běžných spotřebitelů?

Pro běžné uživatele to znamená, že si již nebudou moci koupit většinu oblíbených ohňostrojů a rachejtlí v běžných obchodech, pokud nebudou mít osvědčení o odborné způsobilosti. To může vést k poklesu prodeje této pyrotechniky a možná i k omezení její dostupnosti na trhu.

Na druhé straně, pro ty, kteří budou ochotni investovat čas a peníze do získání osvědčení, se toho příliš nezmění. Budou mít možnost pokračovat ve využívání pyrotechniky jako dosud.

Kategorie pyrotechnických výrobků

Zábavní pyrotechnika kategorie F1 - prodej od 15 let

Zábavní pyrotechnika kategorie F2, T1, P1 - prodej od 18 let

Zábavní pyrotechnika kategorie F3 prodej doposud od 21 let (nově od roku 2025 pouze na osvědčení o odborné způsobilosti) Velké kompaktní baterie, složené ohňostroje, velké petardy, římské svíce velkých kalibrů, velké fontány apod.

Profesionální pyrotechnika kategorie F4, T2, P2 pouze na osvědčení o odborné způsobilosti.

Comments (0)

No comments at this moment
Produkt byl přidán na wishlist
Product added to compare.